FAQ

De vanligaste funderingarna

Hur väljer jag/vi rätt doula?

Träffa fler än en, introduktionsmötet är oftast gratis (första mötet med Din Doula är alltid gratis). Detta möte är tillför att "klämma-och-känna" på varandra för att se hur kemin stämmer.

Kort och gott, gå på personkemin. Det är a och o. Stämmer inte den, kommer med största sannolikhet inget annat göra det heller.


Om det fortfarande är svårt att välja, tänk lite som vid ett giftermål. Den vilken väljs till toastmadam/toastmaster är inte vem som helst, det ska inte doulan heller vara. Utan det är någon en känner sig trygg med, någon som en känner tillit för och som lyssnar på ens behov.

Det är toastmadamen/toastmastern som ser till att fokus ligger på brudparet under den stora minnesvärda dagen på samma sätt som doulan ser till att den födande och eventuella partnern är i fokus på bebisens födelsedag.


Välj din/er doula med omsorg <3

Vad är en doula?

En doula kan liknas vid en kompass som följer med och ger stöd åt alla medföljare där vägen kan vara svår att hitta för att terrängen är kuperad, snårig och/eller oviss. Det är viktigt att komma ihåg att kompassen gör inte jobbet åt dig, inte Doulan heller. Det är ett instrument för att guida, stödja och ge trygghet i att veta hur en kan ta sig upp på vägen igen. Eller för att bli guidad till att stannar kvar.

Kompassen kan hållas i en vilsen och rädd hand - redo att visa vägen tillbaka. Den kan finnas där och tas fram när det behövs eller bara ligga väntandes som en stilla trygghet.

En doula fungerar på liknande sätt. Din Doula finns när, där och om det behövs.


Doulan är även ett mentalt stöd vilken främst besitter kunskaper kring födandet och vad som kan ske, både mentalt och kroppsligt.

Din Doula har också kunskaper kring praktiska och konkreta övningar att ta till, om det skulle behövas. Allt ifrån FUR-metodens fysiologiska redskap till något så roligt benämnt som Spinning baby.

Vad gör inte din Doula?

Din Doula är inte medicinskt utbildad och kommer därför inte yttra sig kring frågor om det medicinska (mer än att eventuellt prata om för- och nackdelar och sjukvårdsrutiner). Det är vårdpersonalens uppgift.

Din Doula är ingen person vilken för någons talan, det är den födande själv och/eller den eventuelle partnerns/stödpersonens uppgift. Däremot att bli påmind om vad som sagts innan i frågor rörande önskningar och liknande, det görs gärna.


Din Doula lägger inte någon som helst värdering kring situationen. Stödet är den centrala delen.


Det kanske viktigaste av allt som Din Doula inte kommer göra, Din Doula kommer inte lämna dig som föder eller din eventuelle parter/stödperson ensamma i situationen. Hur den än kommer att se ut.

Varför investera i en doula?

En kvinna vill sällan stå själv vid altaret - inte vid sin förlossning heller. Chansen att få det önskade drömbröllopet ökar om en tar in en profession. Någon som vet vad, hur och när vissa saker bör göras, eller inte göras. Din/er chans till den önskade förlossningen kan ses öka med en doula närvarande. En förlossning är nämligen en händelse som kommer bäras med av berörda parter resten av livet. Med en doula ökar chansen till att du/ni kan minnas ert barns födelse-dag med leenden och en bra känsla i magen. Precis så som en önskar göra när en tänker tillbaka på sin bröllopsdag.


Det kan även vara en investering för kvinnan och för den eventuella partnern eller annan stödperson - förlossningens längd, med alla dess påföljder, kan minska med stöd av en doula.


Ser vi att föda barn som ett livsavgörande beslut (vart och hur det än går till; hemma eller på klinik, kejsarfödsel eller vaginal, assisterad eller oassisterad), kan ett annan sådant livsavgörande beslut även vara att anlita en personlig tränare, för att ändra eller bibehålla något kroppsligt och själsligt. En PT har djup kunskap inom sitt fält, har oftast uppdelad betalning, finns vid din/er sida under hela tiden och stöttar, kommer med tips&trix, coachar och ger uppmuntran när allt känns som en ända lång uppförsbacke.

Det gör och har Din Doula också (plus finns tillgänglig dygnet runt två veckor innan BF tills bebis är född) och är därför värd kostnaden.

Kontakta din doula